ریخته گری برنز | فرایندی برای تولید انواع محصولات و قطعات تزئینی و صنعتی

ریخته گری برنز

ریخته گری برنز، به عنوان آلیاژی پرکاربرد در ساخت مجسمه‌ها، ابزارهای صنعتی و حتی جواهرات، به روش‌های مختلف قابل انجام است. هر یک از این روش‌ها مزایا و ویژگی‌های خاص خود را دارند و از جمله آن‌ها می‌توان به ریخته گری دقیق و ریخته گری در قالب‌های شنی و گچی، اشاره کرد. انتخاب روش مناسب بر اساس نوع قطعه، پیچیدگی آن و بودجه پروژه صورت می‌گیرد.
مزایای ریخته گری قطعات برنز شامل ماندگاری بالا، مقاومت در برابر خوردگی، حفظ زیبایی ظاهری و انعطاف‌پذیری بالای این آلیاژ است. این مزایا باعث شده‌اند که برنز یکی از مواد محبوب در ساخت مجسمه‌ها و قطعات تزئینی باشد. همچنین، فرایند ریخته‌گری با برنز به دلیل انبساط و انقباض خاص این آلیاژ، امکان ایجاد جزئیات دقیق و پیچیده را فراهم می‌کند.
ریخته گری به هر روشی که انجام شود، نیاز به مهارت و دقت دارد تا قطعه کمترین عیوب را داشته باشد. به همین علت، سفارش ساخت قطعات به یک کارگاه حرفه‌ای اهمیت بسیاری دارد. خدمات ریخته گری متالکست، کیفیت، مهارت و زیبایی را به شما ارائه می‌دهد. برای ثبت سفارش و کسب اطلاعات بیشتر، به صفحه خدمات ریخته گری ما مراجعه نمایید.

ریخته گری برنز

ریخته گری برنز چیست؟

ریخته گری، به عنوان یکی از مهمترین روش‌های شکل‌دهی و ساخت قطعات، برای بسیاری از آلیاژها و فلزات مورد استفاده قرار می‌گیرد. در ساخت قطعات برنزی نیز، ریخته گری روشی بسیار مهم و پرکاربرد است. همچون دیگر فلزات، در ریخته گری برنز نیز فرایند ذوب مواد اولیه و قالب‌گیری برنز مذاب انجام می‌شود. قطعات و مجسمه‌های برنزی، به یکی از روش‌های ریخته گری در قالب‌های ماسه‌ای، در قالب‌های فلزی (به شکل گرانشی، کم فشار و پرفشار)، قالب‌های کوبشی و قالب‌های گچی تولید می‌شوند.
ریخته گری، روش‌های مختلفی دارد که متناسب با نوع آلیاژ، شکل قطعه و بودجه پروژه، یکی از آن‌ها انتخاب خواهد شد. هر یک از این روش‌های ریخته گری که برای قطعات برنزی نیز استفاده می‌شوند، ویژگی‌های خاص خود را دارند و بر قطعه نهایی نیز اثر خواهند گذاشت. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری دارید درباره چیستی ریخته گری و انواع روش‌های آن می‌توانید در مقاله “ریخته گری” متالکست بیشتر بخوانید.

روش های ریخته گری برنز

روش ریخته گری، به صورت گسترده برای تولید مجسمه‌ها، ابزارها، قطعات، سلاح‌ها و لوازم گوناگون استفاده می‌شود. این پروسه به روش‌های مختلف و با استفاده از قالب‌های گوناگون قابل انجام است و انتخاب یکی از این روش‌ها باید با توجه به نیاز شما انجام شود. متداول‌ترین روش های ریخته گری برنز را در ادامه بررسی خواهیم کرد.

ریخته گری دقیق برنز

ریخته گری لاست وکس یا دقیق برنز

از روش‌های پرکاربرد برای ساخت اشیا و قطعات برنزی که جزئیات بالایی دارند، ریخته گری لاست وکس یا ریخته گری دقیق است. در این روش قالب مورد استفاده را در اطراف یک مدل مومی (واکس) می‌سازند که در ادامه با گرم شدن قالب از بین خواهد رفت. به این ترتیب فضای مورد نیاز برای تزریق برنز مذاب و ریخته گری ایجاد خواهد شد. پس از سرد شدن مذاب برنز و انجماد کامل آن می‌توان قطعه را از قالب جدا کرد. در این تکنیک مدل مومی با استفاده از یک لایه سرامیک پوشیده می‌شود و قطعه برنزی با ورود به این قالب منفی از جنس سرامیک ساخته خواهد شد.

روش ریخته گری برنز با قالب شنی

در این روش، برای قالب‌گیری و ریخته گری از قالب شنی استفاده می‌شود. در ابتدا شن اطراف یک الگوی زرینی را احاطه می‌کند. سپس با خروج الگو از قالب شنی شرایط برای ریختن برنز مذاب فراهم می‌شود. در پایان و پس از سرد شدن آلیاژ برنز می‌توان قطعه ریخته گری شده را به راحتی از آن خارج کرد.
روش‌های فوق، در ریخته گری آلیاژ فسفر برنز نیز کاربرد دارند. این دو آلیاژ ساختار شیمیایی نزدیک به هم دارند و انتظار می‌رود که در ریخته گری نیز شباهت‌های بسیاری به هم داشته باشند. پیشنهاد می‌شود که با مطالعه مقاله ریخته گری فسفر برنز، در این‌باره اطلاعات بیشتری کسب کنید.

کاربردهای ریخته گری برای آلیاژ برنز

فرایند ریخته گری برنز دارای کاربردهای گوناگون است که از صنعت مجسمه‌سازی تا جواهرسازی و صنعت را در بر می‌گیرد. به طور کلی بیشترین کاربرد این آلیاژ برای تولید مجسمه و اشیای تزیینی است و در صنعت اسلحه‌سازی و ساخت مدال‌های ورزشی نیز به کار می‌رود.

برخی از مهمترین کاربردهای ریخته گری برنز عبارتند از:

  • ساخت مجسمه‌: آلیاژ برنز یک متریال عالی برای ساخت مجسمه‌ها است. شما می‌توانید طی فرایند ریخته گری برنز احجام پیچیده با جزئیات بالا را تولید کنید که ماندگاری بسیار بالا خواهند داشت
  • تولید جواهرات: بسیاری از جواهرات با استفاده از فرایند ریخته گری برنز تولید می‌شوند. این آلیاژ پرکاربرد از گذشته‌های دور برای تولید اشیای زینتی و پوشیدنی استفاده شده است
  • صنعت اتومبیل‌سازی: با استفاده از ریخته گری برنز بخش‌های مختلف موتور خودرو ساخته می‌شود. از دیگر کاربردهای این تکنیک در صنعت اتومبیل‌سازی می‌توان به ساخت قطعات سیستم انتقال نیرو و دیگر بخش‌های حیاتی آن اشاره کرد
  • صنعت موسیقی: با استفاده از ریخته گری برنز ادوات موسیقی گوناگون مانند سنج، زنگ و گونگ ساخته می‌شود. صدای تولیدی این ادوات بسیار خاص و منحصر به فرد است و کیفیت بسیار بالایی دارند

تولید مجسمه با ریخته گری برنز

تولید مجسمه با ریخته گری برنز

ساخت مجسمه‌های برنزی به هزاران سال پیش باز می‌گردد. اولین مجسمه برنز متعلق به ۲,۵۰۰ سال پیش از میلاد است. از دیگر اشیای تاریخی برنزی می‌توان به سلاح‌ها و ابزارهای ریخته گری شده با برنز اشاره کرد. این محصولات به دوره‌ای تاریخی با نام عصر برنز تعلق دارند و در مناطق مختلفی از جهان مانند ایران، یونان، هند، آفریقا، چین و … یافت شده‌اند. اشیای برنزی نقش بسیار مهمی در طول تمدن انسانی ایفا کرده‌اند.
برنز به دلیل انطباق‌پذیری خوب، سهولت استفاده و شکل‌پذیری بسیار خوب به عنوان محبوب‌ترین آلیاژ برای تولید مجسمه شناخته می‌شود. معمولا در طول پروسه ریخته گری برنز و هنگام سرد شدن این آلیاژ شاهد انبساط هستیم؛ همین موضوع باعث می‌شود تا تمام جزئیات قالب بر روی مجسمه و قطعه برنزی نقش ببندند. علاوه بر این با ادامه روند سرد شدن برنز انقباض اندکی در آن اتفاق می‌افتد که به خروج راحت‌تر از قالب کمک می‌کند.

مراحل تولید مجسمه های برنزی به شرح زیر است:

ریخته گری قطعه

معمولا برای تولید مجسمه‌های برنزی به روش ریخته گری از مدل‌های مومی با روکش سرامیکی استفاده می‌کنند. در این حالت پس از قالب‌گیری و خروج قطعه باید چند مرحله دیگر را نیز دنبال کرد. به طور کلی بیشتر مجسمه‌ها از چندین قطعه ریخته‌گری تشکیل می‌شوند که باید به یکدیگر جوش داده شوند.

پرداخت سطحی

در گام بعد سطح مجسمه کاملا پرداخت شده و جزئیات لازم به آن اضافه می‌شوند.

پتینه کاری

نهایتا رنگ و پوشش‌های موردنیاز به سطح مجسمه برنزی اضافه می‌شوند. این پوشش یا همان پتینه موجب تقویت برنز و ماندگاری بیشتر آن خواهد شد. برای ساخت پتینه معمولا نیترات فریک، نیترات کوپریک و پتاس سولفوره را در آب حل می‌کنند.

مزایای قطعات برنزی

ریخته گری برنز

آلیاژ برنز به دلیل خواص شیمیایی و فیزیکی خاص خود محبوبیت بسیار بالایی دارد. همین موضوع باعث می‌شود تا از برنز برای تولید قطعات تزیینی و مجسمه‌ها استفاده کنند. در ادامه با برخی از مهمترین مزایای آلیاژ برنز و ریخته گری آن آشنا می‌شویم.

  • ماندگاری بالا

قطعات تولید شده به روش ریخته گری برنز دارای دوام و ماندگاری بسیار بالا هستند. عمر طولانی این محصولات باعث شده است تا بسیاری از آثار تاریخی و برنزی تمدن‌های بسیار دور همچنان با کمترین آسیب بر جای مانده باشند.

  • مقاومت در برابر خوردگی

قطعات ریخته گری شده با آلیاژ برنز در برابر خوردگی مقاوم هستند. این استحکام باعث شده است تا از این قطعات در محیط‌های خورنده مانند بلوک موتور، بخش‌های مختلف ماشین‌آلات و صنایع هوانوردی، خودروسازی و دریانوردی استفاده شود. علاوه بر این انواع مجسمه‌های تولید شده با آلیاژ برنز در سطح شهر و محیط آزاد نصب می‌شوند و در برابر عوامل جوی و تغییرات دمایی مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهند.

  • زیبایی

آلیاژ برنز علاوه بر استحکام و مقاومت بالا، زیبایی زیادی نیز دارد. بافت و ترکیب رنگ جذاب قطعات ریخته گری شده با برنز جذابیت آن را دو چندان می‌کنند. بیشتر مجسمه‌های ساخته شده با برنز به دلیل وجود مس دارای رنگ نارنجی تیره هستند. علاوه بر این قطعات برنزی به مرور زمان و به دلیل اکسید شدن رنگ سبز پیدا می‌کنند که آن نیز جذابیت خاص خود را دارد.

  • انعطاف‌پذیری برنز و سهولت ریخته گری آن

آلیاژ برنز در حالت مذاب منبسط می‌شود. این ویژگی‌ خاص و غیرمعمول مختص برنز است و فرایند ریخته گری با آن را تسهیل می‌کند. به این ترتیب پر کردن قالب آسان‌تر خواهد بود و به راحتی می‌توان جزئیات مختلف آن را شکل داد. همچنین انعطاف‌پذیری بالای برنز از شکستن و آسیب دیدن قطعات و مجسمه‌ها جلوگیری می‌کند، ویژگی که در هنگام خروج قطعات از قالب نیز به کار خواهد آمد.

تولید قطعات برنزی، در کارگاه ریخته گری متالکست

ریخته گری برنز

ریخته‌گری به عنوان یکی از اساسی‌ترین و پرکاربردترین روش‌های تولید قطعات فلزی، نقش بسیار مهمی در صنایع مختلف ایفا می‌کند. این روش برای بسیاری از آلیاژها، از جمله برنز، به کار گرفته می‌شود و به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد برنز، مانند ماندگاری بالا، مقاومت در برابر خوردگی، زیبایی ظاهری و انعطاف‌پذیری، کاربردهای گسترده‌ای دارد.
روش‌های متنوعی برای ریخته گری برنز وجود دارد، از جمله ریخته‌گری دقیق (لاست وکس)، ریخته‌گری در قالب‌های شنی، قالب‌های فلزی و قالب‌های گچی. هر یک از این روش‌ها متناسب با نیازهای خاص پروژه و ویژگی‌های مورد انتظار از قطعه نهایی انتخاب می‌شوند و تمامی آن‌ها نیز توسط تیم فنی و حرفه‌ای‌ متالکست به شما ارائه می‌شود.
کاربردهای ریخته‌گری برنز بسیار متنوع است و از تولید مجسمه‌ها و جواهرات تا قطعات خودرو و ادوات موسیقی را شامل می‌شود. به همین دلیل، آگاهی از روش‌های مختلف ریخته‌گری و مزایای هر کدام، می‌تواند به انتخاب بهترین روش برای تولید قطعات با کیفیت و دقیق کمک کند.

سوالات متداول

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها